Hírek

Hogyan lehet 10 perc/1000 métert ereszkedni megerőltetés nélkül? Lehetetlen, vagy mégsem?

2016.11.09.
A megoldás: mássz fel a hegyre, majd repülj le, azaz Hike & Fly!

Hogyan lehet 10 perc/1000 métert ereszkedni megerőltetés nélkül? Lehetetlen, vagy mégsem?

 

Mi már közel tíz éve tudjuk a megoldást, de eddig csak a kiváltságosoké volt ez a lehetőség. Napjainkban azonban már bárki számára elérhető a 10 perc alatt 1000 méter ereszkedés, ezért most szeretnénk szélesebb közönséggel is megismertetni ezt az alternatívát. Egy előadás keretében bemutatjuk a sportág variációit, valamint az ehhez használatos eszközöket. Képeket, videókat vetítünk, és beszámolunk a legutóbbi Monte Rosa-i kalandunkról is.

 

M is ez a Hike & Fly?

 
A Hike & Fly gyakorlatilag a siklóernyőzésnek egy új irányzata, amit nevezhetnük extrém, alpesi esetleg hegyi duatlonnak. Végtelen variációban - sziklán, hegyet mászva, futva, túrázva -  feljutsz a hegyre, majd előveszed a közel 3-4 kg-os repülőeszközöd és leereszkedsz 10 perc/1000 métert. Ráadásként az egész napos mászást megkoronázza egy felejthetetlen repülési élmény.

A Hike & Fly-t leginkább a túrasízéssel lehetne párhuzamba állítani. Az első síelők még fokával mentek fel a hegyre, ahonnan lesiklottak. Később a síelés szép lassan tömegsport lett, és felvonók vitték fel a síelőket a hegyre. A technológia fejlődésével egyre jobb és könnyebb felszerelések állnak a rendelkezésünkre, amelyek segítségével újra visszaléphetünk az alapokhoz. Elkerüljük a tömeget és a sípályákat, és sportként tekintünk a feljutásra is. A túra megkoronázása pedig a lesiklás lesz.

Hasonló folyamat megy végbe a siklóernyős sportban is. A kezdeti időben a pilóták felmentek a hegyre és lerepültek. A felszerelés tömege miatt (kb.17-22 kg) mindenki a repülés hosszának növelésével foglalkozott.  

A siklóernyőzés mára tömegsport lett. A technológia és az innovatív anyagok lehetővé tették, hogy egy komplett felszerelés súlya a legnagyobb biztonság megtartásával is 4 kg alá csökkenjen.

 

Ernyő: 1600-2500 g-ig + beülő hevederzet: 100-2000 g-ig + extra könnyű mentőernyő: 980-1500 g-ig  + hordzsák: 350-1000 g-ig + sisak: 200-400 g-ig = 3250 g-tól

Ez egy olyan súly, amit egy hegymászó, sziklamászó, via-ferratázó szívesen visz magával, hiszen lefelé úgyis az ernyő cipel mindent.

 

 
 

Mi kell ahhoz, hogy elkezdjem a Hike and Fly-t?

 

Gyere el a november 26-i előadásunkra, ahol felvázoljuk a lehetőségeket, bemutatjuk a felszereléseket és közösen megtervezünk egy túrát a Mangart csúcsára.

Látogass el Airborne Siklóernyős Iskolánk oldalára, ahol megtalálsz minden szükséges információt.

 

 

Mit kell tudni az előadásról és kiket várunk ?

 

Kortól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenül várunk túrázókat, mászókat, sportolókat, akik már pilóták, és akik még nem pilóták, de éreznek magukban kíváncsiságot az új kihívásokhoz.

Regisztrálj az eseményre és látogass el az előadásra a Spider Falmászó Klub boulder termébe november 26-án 15.00 órai kezdettel. Regisztrációt követően küldünk egy visszaigazoló emailt a részletekkel.

 

 

Kis kedvcsináló videó sziklamászóknak

 

Spider Club 1036 Budapest Fényes Adolf 19-21. Kérjük, hogy tiszta talpú váltócipőt hozzatok a belépéshez!Regisztráció:

Kérjük figyelmesen töltsd ki az alábbi mezőket!
Van-e siklóernyős pilótavizsgád?
igen
nem
Heti rendszerességgel mászol-e teremben vagy sziklán?
igen
nem
Túrázol rendszeresen az Alpokban vagy egyéb magas hegyen?
igen
nem
Voltál-e már via ferratán?
igen
nem
Heti rendszerességgel futsz-e?
igen
nem
Heti rendszerességgel kerékpározol-e?
igen
nem
Egyéb sport, amit heti rendszereséggel űzöl:

További cikkek:

Túra
Október 23-án is nyitva tartunk
2017.10.16.
Az október 23-i hosszú hétvégén is nyitva tart a klub. ...
Túra
Október 1-jén rendezzük Petzl Boulder verseny III. fordulóját
2017.09.07.
Ősszel folytatódik boulder versenysorozatunk. ...
Túra
Edzőt keresünk
2017.09.06.
Ha szeretsz mászni, és szívesen oktatnál másokat is, akkor jelentkezz hozzánk edzőnek! ...
Alpinbike Airborne
BEZÁR